Anielska roślina – arcydzięgiel

Anielska roślina – arcydzięgiel

Według XIV wiecznych legend Archanioł wskazał, ludziom roślinę, którą można stosować w różnych chorobach. Wtedy panowała tam zaraza dżumy a zrozpaczona i zdziesiątkowana już ludność nie miała oręża do walki z tą chorobą. Mimo, iż stosowano już wtedy przeróżne zioła,...

czytaj dalej
Czerwona królowa – astaksantyna

Czerwona królowa – astaksantyna

Astaksantyna zwana jest królową antyoksydantów, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy. Pochodzi z alg HAEMATOCOCCUS PLUVIALIS, według naukowców jest 54 razy silniejsza niż betakaroten, 65 razy silniejsza niż witamina C i 500 razy bardziej aktywna niż witamina E...

czytaj dalej
Pierzga – lecznicza moc ciężkiej pracy

Pierzga – lecznicza moc ciężkiej pracy

Pszczółki muszą się mocno napracować aby wyprodukować pierzgę. Można stwierdzić, że ciężka praca (pszczół) się opłaca. Głównie pierzgą odżywia się pszczoła matka i młode. Okazuje się, że pszczoły spożywające pierzgę żyją dłużej niż te, które jedzą tylko pyłek. Wyplute...

czytaj dalej
Beta glukan – naturalna tarcza odporności

Beta glukan – naturalna tarcza odporności

Beta-glukan jest to polisacharyd występujący w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. W zależności od pochodzenia, beta-glukany różnią się konkretnymi właściwościami: rozpuszczalnością, stopniem rozgałęzienia, masą...

czytaj dalej
Morszczyn – naturalne źródło jodu

Morszczyn – naturalne źródło jodu

Od dawna w Polskiej fitoterapii i ziołolecznictwie wykorzystywany jest morszczyn. Zawiera on znaczne ilości związków jodu oraz polisacharydy. Stosowany jest w terapii wielu chorób: gruźlicy również gruźlicy kości, chorób wenerycznych, chorób skóry, chorób...

czytaj dalej
Selen mikroelement o makro znaczeniu

Selen mikroelement o makro znaczeniu

Nazwa Selen to od Selene - bogini księżyca. Selen jest mikroelementem. Ten pierwiastek pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki, chroniki komórki i czerwone krwinki przed...

czytaj dalej
Lukrecja – przeciwwirusowa słodycz

Lukrecja – przeciwwirusowa słodycz

Lukrecja znana jest głównie ze skandynawskich czarnych cukierków o charakterystycznym smaku. Jest bardziej słodka niż zwykły cukier o 50 razy. Korzeń lukrecji – Radix Liquritiae (Radix Glycyrrhizae) pozyskiwany jest z lukrecji gładkiej – Glycyrrhiza glabra Linne, z...

czytaj dalej
Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Wiesiołek to roślina z rodzaju zielnych z rodziny wiesiołkowatych. Pochodzi z Ameryki. Należy do niego ok. 120 gatunków pochodzących z Ameryki Północnej i Południowej], z centrum zróżnicowania w południowo-zachodniej części Ameryki północnej. Różne gatunki są...

czytaj dalej
Ashwaghanda – gdy dopada jesienna chandra

Ashwaghanda – gdy dopada jesienna chandra

O Ashwagandhzie mawia się, że jest rośliną "wiecznej młodości" znana jest od wieków i wykorzystywana szczególnie w medycynie ajurwedyjskiej.Jest ona również określana jako witania ospała.  Lista leczniczych właściwości jest naprawdę długa. Przedstawimy tutaj kilka...

czytaj dalej
Mastiha – “Łzy Chios”

Mastiha – “Łzy Chios”

“Łzy Chios” tak określana jest żywica znana nam jako Mastiha. Występuje ona tylko na wyspie Chios i w kilku miejscowościach Mastihochoria. Pozyskiwana z balsamu wyciekającego z drzewa pistacji kleistej. Powszechnie używa się też nazwy Mastyks. Jest on sprzedawany w...

czytaj dalej