Fukoksantyna do walki z otyłością
Otyłość i nadwaga są chorobami cywilizacyjnymi. Można sypać liczbami dla uwiarygodnienia, ale po co wystarczy się rozejrzeć wokół aby zobaczyć skalę problemu. Kwestie estetyczne odłóżmy na bok. Najistotniejszym problemem, które ze sobą niesie nadwaga i otyłość to...
Len – naturalna tkanina na żywność, na ciało
Folia rzec można to wygoda. Przecież kilkadziesiąt lat temu folii nie było i radziliśmy sobie. Dlatego najwyższy czas skończyć z niezdrową wygodą i wrócić do natury. Zamiast tzw. reklamówek sięgajmy po worki i torby z naturalnych surowców, które nie tylko są...
Galangal – na grzybice, odchudzanie i inne dolegliwości
Galangal jest nazwą rośliny z rodziny imbirowatych odnoszących się do czterech roślin. Należą do nich alpinia lekarska, alpinia galgant, kaempferia galangal, boesenbergia pandurata. Różnią się one barwą, rozmiarem kłączy i smakiem. Galgant to roślina wykorzystywana w...
Kwas hialuronowy nawilżenie stawów i skóry
Kwas hialuronowy najpowszechniej znany jest nam jako składnik kosmetyków o działaniu nawilżającym, przeciwstarzeniowym, w ortopedii stosowany w formie zastrzyków do regeneracji stawów i kości w przypadku zwyrodnień. Swoje zastosowanie ma również w ginekologii jako...
Kwas kaprylowy do walki z drożdżakami i zbędnymi kilogramami
Kwas kaprylowy to kwas tłuszczowy, występujący w tłuszczach roślinnych tj. olej kokosowy i palmowy oraz zwierzęcych tj. tłuszcz kóz i owiec, tłuszcz mlekowy królików, kóz, kozic. To właśnie on odpowiada za specyficzny zapach serów. Jest wykorzystywany od dawien dawna...
Przytulia czepna – przyczepia zdrowie
Roślina zwana przytulią występuje najczęściej jako przytulia pospolita, żółta i czepna. Ale jej odmian na świecie jest zdecydowanie więcej. Kwitnie od czerwca do sierpnia, czasami nawet do października. Nazwa przytulia czepna wzięła się od charakterystycznych...
Anielska roślina – arcydzięgiel
Według XIV wiecznych legend Archanioł wskazał, ludziom roślinę, którą można stosować w różnych chorobach. Wtedy panowała tam zaraza dżumy a zrozpaczona i zdziesiątkowana już ludność nie miała oręża do walki z tą chorobą. Mimo, iż stosowano już wtedy przeróżne zioła,...
Czerwona królowa – astaksantyna
Astaksantyna zwana jest królową antyoksydantów, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy. Pochodzi z alg HAEMATOCOCCUS PLUVIALIS, według naukowców jest 54 razy silniejsza niż betakaroten, 65 razy silniejsza niż witamina C i 500 razy bardziej aktywna niż witamina E...
Pierzga – lecznicza moc ciężkiej pracy
Pszczółki muszą się mocno napracować aby wyprodukować pierzgę. Można stwierdzić, że ciężka praca (pszczół) się opłaca. Głównie pierzgą odżywia się pszczoła matka i młode. Okazuje się, że pszczoły spożywające pierzgę żyją dłużej niż te, które jedzą tylko pyłek. Wyplute...
Beta glukan – naturalna tarcza odporności
Beta-glukan jest to polisacharyd występujący w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. W zależności od pochodzenia, beta-glukany różnią się konkretnymi właściwościami: rozpuszczalnością, stopniem rozgałęzienia, masą...