Nie ma co się dziwić bo metoda jest prosta
Glukomannan zmniejsza przyswajanie przyswajanie tłuszczów oraz białek z diety przez ograniczenie kontaktu tych składników odżywczych z kosmkami jelitowymi. Ponadto tworząc w żołądku lepki żel glukomannan opóźnia opróżnianie żołądka i spowalnia tranzyt pokarmu w jelicie cienkim. Wywołuje to uczucie sytości, czego skutkiem jest zmniejszenie ilości pobieranego pokarmu.
Kurczy się nie tylko ciało
Dzięki glukomannan obniża się również stężenie cholesterolu we krwi. Wątroba przekształca cholesterol w żółć, która następnie wędruje do jelit. Glukomannan wiąże kwasy żółciowe i transportuje je w przewodzie pokarmowym. W tym czasie, aby wyrównać stężenie kwasów żółciowych wątroba pobiera cholesterol z krwioobiegu.
Bulwa działa!
W trakcie przeprowadzania kilku badań klinicznych oceniających właściwości glukomannanu potwierdzono, że pomaga on:
– zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać prawidłową masę ciała;
– hamuje apetyt;
– utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi wzmacnia mikroflorę jelit i usuwa zaparcia;
– ma pozytywny wpływ na trójglicerydy i cholesterol całkowity.