Zupa-krem dyniowo-imbirowa

Zupa-krem dyniowo-imbirowa

Zupa-krem dyniowo-imbirowa – na 10 porcji

Łatwa w wykonaniu

Czas przygotowania: 55 min

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży por
  • 2-3 ziemniaki
  • 3-4 cm świeżo startego imbiru
  • masło lub oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka wraz z kilkoma łyżkami oliwy. Zalać wodą, dodać sól i gotować aż będą miękkie. Następnie dorzucić starty imbir, gotować ok 5 minut po czym zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Doprawić masłem lub oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Można dodać więcej sproszkowanego imbiru.

Ciekawy pomysł:

Aby przyozdobić i dodatkowo urozmaicić smak  można posypać zupę podsmażonymi na kropli oliwy pestkami dyni. Można też dodać kilka łyżek mleka kokosowego by smak był delikatniejszy, lub doprawić kardamonem i gałka muszkatołową.

Ilość kalorii: całość  1366 kcal

Porcja: 136,6 kcal

Białko porcja: 2,9 g

Węglowodany porcja: 17,4 g