
Zupa-krem dyniowo-imbirowa
Zupa-krem dyniowo-imbirowa – na 10 porcji
Łatwa w wykonaniu
Czas przygotowania: 55 min
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duży por
- 2-3 ziemniaki
- 3-4 cm świeżo startego imbiru
- masło lub oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka wraz z kilkoma łyżkami oliwy. Zalać wodą, dodać sól i gotować aż będą miękkie. Następnie dorzucić starty imbir, gotować ok 5 minut po czym zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Doprawić masłem lub oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Można dodać więcej sproszkowanego imbiru.
Ciekawy pomysł:
Aby przyozdobić i dodatkowo urozmaicić smak można posypać zupę podsmażonymi na kropli oliwy pestkami dyni. Można też dodać kilka łyżek mleka kokosowego by smak był delikatniejszy, lub doprawić kardamonem i gałka muszkatołową.
Ilość kalorii: całość 1366 kcal
Porcja: 136,6 kcal
Białko porcja: 2,9 g
Węglowodany porcja: 17,4 g