O Ashwagandhzie mawia się, że jest rośliną “wiecznej młodości” znana jest od wieków i wykorzystywana szczególnie w medycynie ajurwedyjskiej.Jest ona również określana jako witania ospała. 
Lista leczniczych właściwości jest naprawdę długa. Przedstawimy tutaj kilka spośród jej wielu zalet. Ashwagandha ma zastosowanie nie tylko jako lek, również jako kosmetyk, czy środek do produkcji sera ze względu na uzyskiwane z owoców Ashwagandhy enzymy, które ścinają białko w mleku, tak jak podpuszczka.
Zapach, który zniechęca
Ashwagandha jest różnie określana np. w literackim języku indyjskim (sanskryt) określano ją jako “Vajigandha”, co oznacza – “ta co pachnie koniem”. Tej literackiej nazwie przypisano, że zażywanie Ashwagandhy daję siłę konia i końskie zdrowie. Ashwagandhę możemy wyhodować samodzielnie i suszyć w warunkach domowych, jednak należy mieć na uwadze, że w domu będzie panował zapach stajni.
Pozytywne myślenie i odporność na stres 
Ashwagandha głównie znana jest z działania uspokajającego, wyciszającego, przynoszącego zdrowy sen. Poprzez swoje działanie podnosi zdolność adaptacji na czynniki stresowe. Pomaga w stanach lękowych i depresyjnych.
Usprawnia proces uczenia się, pamięć i czas reakcji, koncentracji, więc jeżeli przed tobą dużo “zakuwania”, ashwagandha jest niezbędna. W wielu badaniach zauważono wyraźną poprawę koncentracji i przyswajania wiedzy suplementując ashwaghandę.  
Pożegnać nieśmiałość i nerwy
 Ashwaghandę poleca się również tym, którzy boją się nowego otoczenia, mają trudność z adaptacją w nowym środowisku (zmiana szkoły, pracy), borykają się z problemem nieśmiałości.
Ważne!
Ashawagandhę mogą zażywać osoby młode, gdyż zwykły żeń szeń może być zbyt stymulujący. Szczególnie polecana  osobom, które słabiej radzą sobie ze stresem. Ashwagandha podnosi poziom samopoczucia i pewności siebie.
Na witalność 
Witania oprócz wielu funkcji zwiększa siły witalne, a co ważne podczas uprawiania sportu podnosi wydolność organizmu. Polecana ją szczególnie tym, którzy stresują się przed zawodami sportowymi. Inną jej zaletą jest duża zawartość żelaza, więc uzupełnia  niedobory związane z restrykcyjną dietą szczególnie ubogą w żelazo.
Na ból stawów i mocniejsze kości
Osoby, które chorują na zwyrodnienie stawów, reumatyzm, powinni  spożywać ashwaghandę.  Wzmacnia uwapnienie kości, a osobom siwiejącym regeneruje częściowo barwniki włosów. Ashwagandha działa też moczopędnie i pobudza czynności tarczycy. Wykorzystywana jest też w leczeniu bezpłodności męskiej.
Ochrona wątroby
Wszyscy narażeni jesteśmy na kontakt z metalami ciężkimi, które są w żywności, kuchennych chemikaliach, wodzie, kosmetykach. Tutaj ashwagandha też pomoże. Działanie ashwagandhy porównywalne jest z aktywnością sylimaryny – substancji chroniącej wątrobę przed działaniem związków toksycznych. Popularnym źródłem sylimaryny jest Ostropest plamisty. Dobrą ochroną wątroby jest też na zimno tłoczony Olej z ostropestu.

Dla kogo nie jest wskazana
Suplementacja ashwagandą nie jest wskazana kobietom w ciąży, osobom przyjmującym środki uspokajające, nasenne jak również przeciwpadaczkowe. Niewskazana jest również dla osób przyjmujących specyfiki znieczulające.