Czarnuszka siewna, bo to o niej mowa, zwana Złotem Faraonów, znalazła się nawet w grobowcu Tutenchamona, który miał przy sobie fiolkę z Olejem z czarnuszki. Czarnuszka uznana była jako bogactwo składników, które pomaga na większość dolegliwości.
Niegdyś mawiano, że Czarnuszka leczy wszystko za wyjątkiem śmierci. Czarnuszka wzmacnia odporność. Jej działanie immunoprotekcyjne jest wynikiem pobudzenia syntezy interferonu, czy limfocytów i makrofagów, strażników naszego zdrowia. Na przełomie sezonów, gdy wiele osób często ma infekcje, czy przeziębia się warto wzmocnić się Olejem z czarnuszki siewnej. 
Źródło dobrego tłuszczu
Nasiona czarnuszki zawierają 30 – 40 procent tłuszczu, w tym kwasy omega 3 i omega 6, czyli szczególnie pomocne dla osób z AZS, czy z łuszczycą. Enzymy, wspomagające trawienie, garbniki, fotosterole, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, alkoloid, tymochinion o działaniu przeciwbólowym. Olej z czarnuszki zawiera też olejki eteryczne karwon, cymen i d-limonem o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.
Czarnuszka stosowana jest również w przypadku PASOŻYTÓW, silnie oczyszcza jelita.
Olej z czarnuszki ma wysoką zawartość witaminy F oraz zawiera witaminy B1, B2, B3, E, oraz pierwiastki żelazo, potas i selen.

Na problemy skórne, bóle mięśni, bóle menstruacyjne
Olej z czarnuszki jak również napary z niej przyrządzane stosowane również zewnętrznie pomocne są w leczeniu trądziku, łagodzą zmiany i powstałe stany zapalne. Zaleca się go również w przypadku dermatoz, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy.
Warto również przy obolałych mięśniach i chorobach reumatycznych smarować się czarnuszką, gdyż zawarty w niej tymochinion działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, sprawdza się również w przypadku kontuzji sportowych i nerwobólach.
Gdy cierpimy z powodu takich dolegliwości przemywajmy skórę olejem.
Zawarty nigellon w czarnuszce działa przeciwskurczowo, dlatego kobiety, które cierpią na bóle menstruacyjne również powinny z niej skorzystać np. dodawać olej do sałatek lub bezpośrednio na łyżeczce.

Czarny sezam do sałatki na trawienie i dla wątroby
Czarnuszka jako środek spożywczy w postaci ziaren, które przypominają kształtem sezam, może być dodawana do potraw. W kulturze azjatyckiej czarnuszka jest bardzo popularną przyprawą. Niektórzy do potraw używają Prażone nasiona czarnuszki, by jeszcze bardziej uwydatnić jej walory smakowe.
Przy problemach z trawieniem, lub nękającymi wzdęciami warto dodać łyżeczkę
Oleju z czarnuszki, po zmieszaniu jej z innym olejem na zimno tłoczonym, do sałaty czy innych warzyw, lub polać nim twaróg, albo wypić na czczo.
Czarnuszka pomaga również w przypadku problemów z wytwarzaniem żółci odtruwa i ochrania miąższ wątroby.
Spożywanie czarnuszki przeciwwskazane jest kobietom w ciąży ze względu na ryzyko skurczów macicy.