Orzesznica wyniosła, orzesznica brazylijska, bertolecja (Bertholletia excelsa) – gatunek drzewa z rodziny czaszniowatych. W stanie dzikim występuje w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki: przede wszystkim w Boliwii (która jest największym eksporterem owoców orzesznicy), w zachodnich i północnych stanach Brazylii i w Peru. Nieliczne stanowiska można spotkać również w Kolumbii, Gujanie, Gujanie Francuskiej, Surinamie i Wenezueli
Jest potężne, osiąga do 50 m wysokości. Jest drzewem wiecznie zielonym, w botanice mianem tym określa się rośliny, u których występuje całoroczny przyrost nowych liści, przy czym stare liście zrzucane są stopniowo, także w okresie całorocznym lub wieloletnim, przez co roślina jest cały czas zielona
Niezwykłe nasiona
Jedno drzewo orzesznicy może dać do 450 kg owoców w ciągu roku. Owoce zbiera się z drzew dziko rosnących w puszczy. Jadalne nasiona znane pod nazwą orzechów brazylijskich należą do najcenniejszych orzechów świata.
Duży orzech dużo zdrowia
Okazuje się, że orzechy brazylijskie na tle innych orzechów wykazują się nie tylko sporym rozmiarem, ale mają dużo tłuszczu, stanowi on 66 % wartości energetycznej, białko 16 % a węglowodany 8,5 %. Zatem to naprawdę bogate i gigantyczne źródło zdrowego tłuszczu ale także doskonałe źródło wielu witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C i E), wspomnianych kwasów tłuszczowych omega 6 i 9 oraz pierwiastków.
Jedyny taki
Jest coś jeszcze co wyróżnia orzechy brazylijskie a mowa tutaj o składnikach witaminowych i mineralnych w tym głównie selen. Orzechy brazylijskie wykazują największą zawartość selenu spośród wszystkich znanych orzechów. Selen w orzechach brazylijskich występuje w postaci związków organicznych, z których największy udział ma selenometionina, jej zawartość wynosi ok. 25%.
Dlaczego akurat selen?
Dzienne spożycie selenu z dietą jest ściśle związane z jego zawartością w glebie i różni się u mieszkańców różnych populacji w zależności od regionu. W Polsce dzienne spożycie jakie jest rekomendowane to 55 mcg dla kobiet i 70 mcg dla mężczyzn. Tymczasem spożywamy ok. 35 mcg dziennie i należymy do grupy populacji spożywających najniższe wartości selenu w Europie.
Selen – ważny pierwiastek
Co to oznacza, że mamy jako naród poważny niedobór tego pierwiastka w diecie. Selen jest niezbędny naszej tarczycy, w przypadku niedoboru zaczynamy chorować. W jednych z badań wykazano, że selen, prawdopodobnie na etapie inkorporacji m.in. do specyficznych białek jakimi są selenoproteiny może zmniejszać stężenie przeciwciał przeciw TPO, wykazywać korzystne działanie w niedoczynności tarczycy oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia poporodowego zapalenia tarczycy. Badania, badaniami jednak dla zdrowia tarczycy powinniśmy dbać o odpowiedni poziom selenu.
Lepsza odporność
Ci, którzy łatwo przeziębią się, mogą czerpać ogromne korzyści z orzechów brazylijskich. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy, zwalczając przeziębienie i grypę. Orzechy dostarczają również dużo energii do wykonywania codziennych czynności. Orzechy brazylijskie również zawierają miedź, minerał niezbędny dla układu kostnego a miedź jest niezbędna do tworzenia tkanek kostnych. Pomaga również w tworzeniu tkanek łącznych i zwiększa wchłanianie żelaza do krwioobiegu.

Zdrowa skóra
Spożywanie oleju z orzechów brazylijskich może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom skóry wywołane przez szkodliwe promienie UV. Wszystko to za sprawą selenu, który stwarza barierę chroniącą przed słońcem. W jaki sposób? Otóż jedno z badań naukowych wykazało, że osoby z niewystarczającą ilością selenu częściej cierpią na raka skóry. Oprócz spożywania olej warto smarować ciało olejem, nałożenie oleju z orzechów brazylijskich bezpośrednio na skórę stanowi profilaktykę przeciwnowotworową skóry.
Mocne włosy
Wiele osób nie łączy problemu słabych wypadających włosów z niedoborem selenu. Zazwyczaj zaleca się zbadanie poziomu żelaza i na tym się kończy. Dlatego sami powinniśmy zadbać o to by w naszej codziennej diecie nie zabrakło dobrego tłuszczu bogatego w składniki mineralne. Olej z orzechów brazylijskich możemy spożywać do sałatek czy do pieczywa lub po prostu samodzielnie.