Granat – owoc wielkich możliwości
Granat – Granat właściwy, granatowiec właściwy (Punica granatum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Rodzimy obszar jego występowania obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego (państwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan, Turkiestan, Indie), ale rozprzestrzenia się gdzieniegdzie poza tymi regionami. Jest uprawiany w wielu krajach świata.
Granat w starożytności
Według greckiej mitologii Afrodyta sprowadziła na Cypr owoc granatu.W starożytności już wykorzystywano granat w celach leczniczych. Hipokrates używał ziaren owocu w leczeniu bezpłodności. Podobno owocami granatu zajadała się Kleopatra, która uważała, że działa on wspaniale na jej urodę.
Do dnia dzisiejszego w greckiej tradycji weselnej, nowożeńcom rzuca się pod nogi owoc granatu, którego rozdeptanie ma im zapewnić szczęście małżeńskie.
Symboliczny owoc
Kwiaty i owoce granatu w cywilizacji asyryjskiej, semickiej i egipskiej były częstym motywem dekoracyjnym Żydzi wykorzystywali je do zdobienia strojów i rzeźb. Np. szaty kapłanów żydowskich obszyte były na przemian ornamentami owocu i kwiatu granatowca. Owoce symbolizują wierność Torze.
Również w chrześcijaństwie owoce i kwiaty granatu są często spotykanym motywem zdobniczym na ornamentach i malowidłach kościelnych oraz na szatach liturgicznych. W chrześcijaństwie granat symbolizuje życie wieczne.
W mitologii rzymskiej Prozerpinie (bogini kiełkującego zboża), gdy została porwana przez Plutona do podziemnego świata zmarłych udało się powrócić do świata żywych dopiero po tym, jak zjadła nasiona granatu.
Jedyny taki
Ekstrakt z granatu zawiera charakterystyczny tylko dla owoców granatu kwas punikowy (Omega-5). Kwas punikowy ma silne własności przeciwzapalne (niweluje stany zapalne w komórkach skóry) oraz przeciwobrzękowe. Owoc granatu jest jedyną rośliną zawierającą sprzężone kwasy tłuszczowe.
Owoc granatu zawiera estrony (folikulinę) dlatego wykorzystywany jest w terapii zastępczej podczas menopauzy.
Granat dla mężczyzn i przeciw wolnym rodnikom
Granat głównie znany jest jako remedium na impotencję i profilaktykę raka prostaty u mężczyzn. W jaki sposób? Owoce zawierają składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego.
Zawarty w ekstrakcie z granatu kwas elagowy który ma ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne i wykazuje aktywność przeciwzapalną.
Ekstrakt z granatów działa przeciwko wolnym rodnikom i przeciwdziała starzeniu się organizmu.
Owocowa skóra

Wysoka aktywność antyoksydacyjna i odżywcza działa przeciwzmarszczkowo, wzmacniająco skórę i korygująco już na zaistniałe objawy starzenia skóry. Dlatego granat wykorzystywany jest w kosmetyce. Ekstrakt z granatu polecany jest w przypadku cery dojrzałej, zniszczonej, suchej, podrażnionej, z objawami fotostarzenia. Stosowany również w pielęgnacji skóry trądzikowej, przy egzemie, łuszczycy i trądziku różowatym.

Zdrowe żyły
Ekstrakt z granatów polecany jest na choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Zawarte w granacie przeciwutleniacze redukują złogi cholesterolu.
Wilczy apetyt – a kysz
Sok z granatu zmniejsza łaknienie. Wypicie soku przed posiłkiem poskramia apetyt to efekt działania dobroczynnych polifenoli. Owoce zapewniają również uczucie sytości, stąd zjadamy mniej. Substancje zawarte w owocach granatu przyspieszają redukcję tkanki tłuszczowej. W przeprowadzonych badaniach niestety na zwierzętach naukowcy zaobserwowali, że ekstrakt z liści granatu zmniejszał wewnątrz jelitowe wchłanianie tłuszczu, co może powodować jego trwałą redukcję.

Chińskie odkrycie
W 2006 roku, chińscy naukowcy odkryli w wyciągu z kwiatów granatu nieznane dotąd polifenole, które walczą z przybieraniem na wadze, osłabioną kontrolą glukozy i zapaleniem układowym. Badacze chińscy dali mu nazwę – pomegranatate.

Jednak trzeba mieć na uwadze, że w badaniach używano ekstraktu z granatu, który gwarantuje dużo wyższe stężenie składników odżywczych niż same owoce.