Siara pierwszy pokarm ssaków to wyprawka ze zdrowiem na całe życie.
Oczywiście kwestia tego czy jesteśmy je w stanie utrzymać.
Siara to wyjątkowy i naturalnym dar, jakie dziecko dostaje od matki na początku samodzielnego życia. Colostrum przekazuje odporność na choroby oraz stymuluje szybki wzrost i rozwój organizmu.

Colostrum pierwszy posiłek noworodka.
Colostrum zawiera bardzo duże ilości immunoglobulin, które są proteinami funkcjonującymi na zasadzie przeciwciał.

Butla ze smoczkiem dla 30 – latka?
Pomyślicie, po co dorosłemu colostrum skoro już urósł?
A jednak jest bardzo potrzebne i od dawna wykorzystywane, zwłaszcza, że mnóstwo osób ma osłabiony układ odpornościowy, który może być również przyczyną powstawania złogów cholesterolowych, zatorów tętnic i chorób serca.
Colostrum pomaga także zwalczać obecne w organizmie chlamydie.

Siara jest złożona z różnych mikro i makro składników, takich jak cytokiny, immunoglobuliny, laktoferyny, czynniki wzrostu i hormony i wiele innych.

A dlaczego akurat kozie?
Bo mleko kozie jest zbliżone do naszego.
Mleko kozie w wersji nieprzetworzonej jest mlekiem najbardziej bogatym w wartości odżywcze na świecie!

Powszechnie poleca się je alergikom jednak Mleko kozie ma udowodnione działanie zdrowotne przy chorobach takich jak anemia, egzema, zapalenie oskrzeli lub płuc, zapalenie wątroby, problemy z jelitami, żołądkiem i inne.

Mleko kozie przede wszystkim zawiera witaminy – A, C, D, PP i z grupy B, a także kwas foliowy. W swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina mleko… kobiece. Zawiera oligosacharydy, czyli prebiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie wpływają na zdrowie.

Ciąg dalszy… zalet
W mleku kozim znajdziemy wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem, m.in. taurynę – organiczny związek chemiczny, który wpływa na ośrodkowy układ nerwowy i odgrywa szczególnie istotną rolę w jego funkcjonowaniu u najmłodszych.

Mleko kozie zawiera także tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

Aminokwasy mleka koziego są łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Colostrum – silna regeneracja
Colostrum poleca się coraz częściej w takich chorobach jak stwardnienie rozsiane, podczas choroby nowotworowej, po chemioterapii, słabej odporności, jak również w celu regeneracji funkcjonowania błony śluzowej żołądka, jelit i całego procesu trawienia.

Niezbędne jest dla osłabionych z niską odpornością, zakatarzonych ciągle, alergików etc.

Uprawiasz sport, ćwiczysz, „wyciskasz klatę” chcesz mieć ładną sylwetkę?
Zawarty w colostrum czynnik wzrostu stymuluje proces spalania tłuszczu w organizmie. pomaga zamienić tłuszcz na energię, a wszystkie składniki colostrum działając kompleksowo na organizm mogą wspomóc prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, które u osób z nadwagą są często zaburzone.

Siara wspiera proces produkcji kolagenu i spowalnia proces starzenia.
Colostrum zażywają również sportowcy, którzy uzupełniają swoją dietę o ten suplement ze względu na właściwości siary w zakresie regeneracji tkanek mięśni, skóry i tkanki chrzęstnej.

Wszyscy wiedzą, że słynąca z urody Kleopatra kąpała się w kozim mleku, stąd piękną skórę temu zawdzięczała.

Mleko kozie doskonale natłuszcza i łagodzi skórę.
Colostrum odbudowuje uszkodzoną skórę w wyniku alergii, egzemy, starzenia się, łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację. Ma działanie przeciwzmarszkowe, stąd w wielu kosmetykach jest stosowane (działanie zależne od ilości colostrum w preparacie).