Czy wiesz, że awokado obniża cholesterol, wspiera odporność, wzrok i prawidłową pracę serca ?
Czy wiesz, że awokado obniża cholesterol, wspiera odporność, wzrok i prawidłową pracę serca ? Mimo, że jest bardzo kaloryczne to pomaga uniknąć problemów z nadwagą. Od wieków nazywane jest ”masłem Boga”, gdyż w niecałych 300 g awokado mieści się ponad 40 g tłuszczu, co w 100 g owocu daje aż około 200 kcal. Tłuszcze te mają jednak dobroczynny wpływ na zdrowie organizmu, a duża zawartość kwasu oleinowego – jednonienasyconego kwasu tłuszczowego typu omega-9 – przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu oraz do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Ponadto awokado reguluje metabolizm, a więc pomimo swojej kaloryczności, pomaga w traceniu na wadze. Zawiera w sobie też wapń, fosfor i duże ilości potasu, który wyrównuje ciśnienie krwi, usprawnia pracę serca oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. W awokado znajdują się również witaminy, m.in. te z grupy B, a więc i kwas foliowy, a także: A, C, E, K. Część z nich, jako silne przeciwutleniacze, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo kwas oleinowy potęguje zdolność awokado do walki z nowotworami piersi czy prostaty.
Awokado jest bogate w glutation, antyoksydant, usuwający nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także wspiera pracę wątroby. Ponadto zwiększa wydolność układu immunologicznego, podnosząc odporność na czynniki chorobotwórcze. Spora zawartość luteiny w awokado zapewnia dobry wzrok. Zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej, a także zaćmie.
Występowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w połączeniu z dużą ilością witaminy E przyczynia się do lepszego funkcjonowania mózgu. Poprawia pamięć, koncentrację, a nawet ma wpływ na zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera.
Różnorodność enzymów w awokado zmniejsza stany zapalne żołądka i jelit, a także przeciwdziała takim dolegliwościom jak: zaparcia, wzdęcia, czy biegunki. Enzymy te pomagają też w procesie wchłaniania substancji odżywczych w jelitach. Natomiast dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym, a także dużej ilości błonnika, awokado jest wskazane w przypadku problemów ze zbyt wysokim cukrem we krwi. Sam owoc zawiera go w sobie niewielkie ilości.