Energetyczny pokarm dla komórek - grusza ziemniaczana - topinambur

Energetyczny pokarm dla komórek – grusza ziemniaczana – topinambur

Energetyczny pokarm dla komórek – grusza ziemniaczana – topinambur. Od tysiącleci stosowany jest w kuchni i medycynie, nie tylko wzmacnia odporność, dodaje wigoru, a w sytuacjach stresowych przeciwdziała fazie wyczerpania organizmu, ale także wspomaga przemianę materii oraz wpływa na obniżenie cukru, cholesterolu i trójglicerydów.

Energetyczny pokarm dla komórek – grusza ziemniaczana – topinambur. Topinambur potrafi przeżyć w ekstremalnych warunkach środowiska zewnętrznego i dać wysokie plony w porównaniu z innymi roślinami bulwiastymi. W starożytności wykorzystywali go do leczenia znakomici lekarze jak: Avicenna i Aborygen Ameryka, a w 1615 r. Topinambur ze względu na swoje cenne i rozliczne właściwości zdrowotne, został poświęcony przez Papieża.

Ziemniaki jako substancje zapasowe zawierają skrobię, buraki – cukier. Topinambur posiada: cukry proste (fruktoza), wielocukry proste (sacharoza i maltoza), wielocukry właściwe (celuloza, inulina)  oraz śluzy roślinne, białka zapasowe i pektyny. W bulwach występują witaminy m.in. witamina C, witaminy B1 i B2 (ich zawartość w bulwach topinamburu jest dwukrotnie większa niż w ziemniakach) oraz mikro i makroelementy: potas (400-800 mg/100 g), magnez, wapń, cynk, fosfor, żelazo (pokrywa dzienne zapotrzebowanie w ten pierwiastek u dzieci), a przede wszystkim duże ilości krzemionki (35 mg/100 g ). Znajdują się w nim również aminokwasy, kwasy organiczne i tłuszczowe.

Właściwości prozdrowotne

Topinambur intensywnie wpływa na procesy przemiany materii, ułatwia obniżenie cukru we krwi, cholesterolu, trójglicerydów, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób cukrzycy, serca i naczyń. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, zapobiegając lub łagodząc przebieg ostrych i przewlekłych chorób infekcyjnych, podnosi zdolność do pracy, aktywność życiową,  a w sytuacjach stresowych przeciwdziała fazie wyczerpania organizmu. Właściwości składu chemicznego wysuwają topinambur jako surowiec do uzyskania szerokiej gamy produktów o przeznaczeniu leczniczym i zapobiegawczym niezbędnych do korekcji przy miażdżycy, otyłości, chorobach nerek, wątroby, przewodu pokarmowego.

Na szczególną uwagę w topinamburze zasługuje inulina – rozpuszczalny błonnik, umożliwiający właściwe trawienie i wydalanie. Działa korzystnie na funkcjonowanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego i florę jelitową. Gdy jest jej pod dostatkiem, staje się pożywką dla zdrowej mikroflory bakteryjnej. Chłonąc swoimi porowatymi włóknami wodę jak gąbka-inulina zabezpiecza przed zaparciami, a wraz z prozdrowotnymi bakteriami przed stanem zapalnym jelit i jego niebezpiecznymi komplikacjami –  polipami i nowotworami jelita grubego. Obecna w jelicie grubym mikroflora przeprowadza fermentację inuliny, w wyniku tego uwolnione zostają kwasy organiczne: octowy, propionowy, mlekowy i masłowy. Kwasy te zakwaszają treść jelita grubego obniżając jego ph, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi chorobotwórczych bakterii i grzybów.

Ciekawostka – Inulina wiąże kwasy tłuszczowe

Inulina szczególnie polecana jest chorym na miażdżycę  i chorobę wieńcową gdyż wiąże w jelitach cholesterol i kwasy tłuszczowe, jak też liczne toksyny np. metale ciężkie a następnie usuwa je z organizmu.

Energetyczny pokarm dla komórek – grusza ziemniaczana – topinambur