Moc ukryta w małych nasionkach - wiesiołek

Moc ukryta w małych nasionkach – wiesiołek

Moc ukryta w małych nasionkach – wiesiołek. Wiesiołek to mała, delikatna roślina o żółtej barwie, która rośnie byle gdzie na polach, łąkach i nieużytkach, ma jednak całkiem spore właściwości.  Dawniej wiesiołek stosowany był jako lek na rany i skaleczenia – roztarte liście przykładano na rany, które goiły się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, obecnie wysoko ceniony jest szczególnie w  medycynie i kosmetyce. Olej z wiesiołka wykorzystuje się bowiem w leczeniu nie tylko chorób skórnych, ale także nadwadze i niepłodności. Dodatkowo wiesiołek wzmacnia odporność i obniża cholesterol.

Wszystko co najcenniejsze w wiesiołku zamknięte jest w jego bardzo drobnych, twardych nasionach. Wyciskany z nich olej zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), od których obecności w organizmie zależy prawidłowy przebieg wielu życiowych procesów. Kwas linolowy należy do grupy kwasów omega-6, które regulują czynności fizjologiczne w organizmie i uczestniczą w przemianach biochemicznych. Od dawna znane jest korzystne działanie kwasu linolowego na skórę, z tego powodu jest on częstym składnikiem kosmetyków. Olej wiesiołkowy zawiera aż 70 % kwasu linolowego.

Natomiast drugi cenny kwas gamma-linolenowy, to niezmiernie rzadki kwas występujący u roślin.  Należy również do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. GLA obniża poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie, korzystnie wpływa na gospodarkę trójglicerydów, a także redukuje stany zapalne i łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Stosuje się go w przypadku schorzeń o podłożu miażdżycowym, a także w chorobach sercowo-naczyniowych. Kwas gamma-linolenowy wzmacnia również odporność – spora jego ilość znajduje się w mleku matki. W oleju z wiesiołka kwasu GLA występuje ok. 9 %

W oleju z wiesiołka występują także inne kwasy tłuszczowe – oleinowy, palmitynowy i stearynowy – a ponadto fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, cynk, selen, magnez i wapń. Zestaw tych wszystkich składników sprawia, że niepozorny wiesiołek jest jedną z cenniejszych roślin wykorzystywanych do produkcji leków i kosmetyków.

Moc ukryta w małych nasionkach – wiesiołek walory prozdrowotne:

  • Ułatwia odchudzanie – zapobiega magazynowaniu tłuszczu.
  • Poprawia stan skóry – utrzymuje odpowiedni poziom nawodnienia.
  • Pomaga w chorobach reumatycznych- regeneruje tkankę chrzęstną i łączną właściwą.
  • Wzmacnia odporność – kwas gamma-linolenowy i kwasy z grupy omega znacząco wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Działa odtruwająco – usuwa z organizmu toksyny i powoduje utworzenie swoistego mechanizmu osłonowego, który chroni przed szkodliwymi substancjami.
  • Działa ochronnie układ krążenia – kwasy omega 3, 6 i 9 zapobiegają odkładaniu się związków lipidowych w tętnicach – poprawia więc przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.
  • Obniża cholesterol – kwasy linolenowe oraz kwasy z grupy omega obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL).  Zapobiegają jego utlenianiu i odkładaniu się w postaci złogów w ścianach naczyń krwionośnych.
  • Wspomaga terapię nowotworową – kwas gamma-linolenowy zwalcza komórki rakotwórcze i ogranicza ich zdolność do rozmnażania się.
  • Usprawnia pracę mózgu – znajdujący się w oleju z wiesiołka kwas DHA jest składnikiem komórek mózgowych, który wpływa na funkcjonowanie mózgu – dobry nastrój, sprawne myślenie, pamięć.
  • Poprawia płodność – pobudza wydzielanie płodnego śluzu -tuż przed owulacją i po niej.
  • Łagodzi kobiece dolegliwości  – kwasy tłuszczowe i magnez to duet, dzięki któremu dolegliwości przedmiesiączkowe i towarzyszące menopauzie przebiegają znacznie łagodniej.

 

Moc ukryta w małych nasionkach – wiesiołek