Mniszek lekarski oczyszcza, odtruwa i nie tylko
Poznaj jego właściwości zdrowotne.
Polska nazwa „mniszek” wzięła się z faktu, że kiedy kwiat ziela przekwitnie i uleci z niego biały puch, na zwieńczeniu łodygi pozostaje łysa główka otoczona zaschniętymi listkami, przypominająca ogoloną głowę mnicha. W języku francuskim, niemieckim i hiszpańskim jego nazwę można przetłumaczyć jako lwie zęby. I rzeczywiście jego postrzępione listki posiadają kształt lwich kłów. Całe ziele mniszka jest tak pełne właściwości zdrowotnych, że niczym lwia paszcza odstrasza choroby.
Mniszek jest bardzo dobrym środkiem odtruwającym, usuwającym toksyczne pozostałości po niestrawionym poprawnie pożywieniu. Bardzo dobrze oczyszcza krew, odtruwa organizm, usuwa kamienie nerkowe, działa moczopędnie i przeczyszczająco. Zwiększa też wytwarzanie żółci, oczyszcza wątrobę i woreczek żółciowy, usuwa nadmiar cholesterolu.
Przyczynia się także do eliminacji toksyn środowiskowych, na które jesteśmy narażeni w dzisiejszych czasach. Mniszek świetnie radzi sobie też w przypadku obrzęku gruczołów limfatycznych. Wspomaga leczenie ran na piersiach i nowotworów gruczołów piersiowych.
Czy wiesz, że… kawa z mniszka podnosi poziom energii, a równocześnie ma działanie uspokajające, oczyszczające i równoważące PH ciała.
Kawa z korzenia mniszka i cykorii
Składniki: 4 opakowania korzenia mniszka, 2 opakowania korzenia cykorii, 1/4 łyżeczka mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczka mielonego cynamonu, nasionka z jednej laski wanilii.
Przygotowanie: Na blasze uprażyć cykorię i mniszek (termoobieg, 180 stopni C, ok 10 – 13 minut, korzenie powinny być brązowe, ale nie spalone). Zmielić w młynku razem z przyprawami. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym miejscu.
Do spożycia: gotować 1-2 łyżeczki kawy w 1 szklance wody, przez 5 minut. Dodać dowolne mleko roślinne. Można osłodzić do smaku. (Pamiętajmy, by nie dodawać miodu do gorącego napoju, ponieważ staje się toksyczny)