Selen niezbędny mikroelement.
Selen odgrywa ważną rolę w organizmie. Najważniejszą właściwością jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów, czyli komórek odpornościowych które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Selen ochrania organizm przed półpaścem i opryszczką. Selen jest niezbędny do działania peroksydazy glutationowej, jest to rodzina enzymów, których główną funkcją jest chronienie komórek przed utlenianiem przez nadtlenki powstające w trakcie procesów biochemicznych czyli przed wolnymi rodnikami. Dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpieniu zmian nowotworowych w narządach i tkankach.
Selen działa przeciwzapalnie. Selen i inne ważne mikroelementy, powinny przyjmować osoby cierpiące na choroby układowe i przewlekłe. Szczególnie na zawartość selenu w diecie powinny uważać osoby cierpiące na toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów. Selen wspomaga wydalanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu, oprócz tego pierwiastek ten niszczy pleśń i hamuje toksyczne działanie uwalnianych przez nie mykotoksyn.
Osoby mające zmiany chorobowe układu krwionośnego, lub osoby mające predyspozycje genetyczne do chorób układu krwionośnego również powinny dbać o odpowiedni poziom selenu w diecie. Działa wzmacniająco na naczynia wieńcowe i mięsień sercowy, przeciwdziała miażdżycy i chroni cały układ krwionośny przed zmianami chorobowymi.
Selen pomaga oczyszczać organizm z pierwiastków toksycznych. Odpowiedni poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory (prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników). Dodatkowo, selen bierze udział w produkcji i dojrzewaniu plemników, oraz pomaga osobą z niskim libido. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka, już od pierwszych tygodni ciąży wspomaga rozwój układu nerwowego oraz odpornościowego płodu. Selen pomaga stabilizować metabolizm hormonalny tarczycy, zmniejsza nieprzyjemne objawy menopauzy i wspiera tworzenie bariery ochronnej skóry przed niekorzystnym promieniowaniem.
Nadmiar selenu jest szkodliwy i uważa się, że przekroczenie dawki 400 mikrogramów na dobę może prowadzić do objawów zatrucia. Jednakże ryzyko przedawkowania przy stosowaniu naturalnych preparatów selenowych jest niewielkie (dawki nawet do 800 µg dziennie nie okazały się toksyczne).
Selen znajduje się w wątrobach, nerkach, rybach, małżach, krewetkach, homarach, jajkach, migdałach, orzechach włoskich, sałacie i słoneczniku.
Selen niezbędny mikroelement.