Polifenole dobrze wpływają na zdrowie i florę

Polifenole dobrze wpływają na zdrowie i florę

Polifenole dobrze wpływają na zdrowie i florę – Polifenole są związkami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na zdrowie, m. in. obniżają ciśnienia krwi, zmniejszają stany zapalenie, poziom cholesterolu i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu [ 1 ]. Nie wszystkie polifenole są trawione przez człowieka. Dzięki mniejszej wchłanialności część z nich dociera do jelit, gdzie mogą być strawione przez bakterie flory jelitowej [ 2 , 3 ]. Polifenole zawarte w kakao mogą zwiększyć ilość korzystnych dla zdrowia bakterii ze szczepów Bifidobacteria i Lactobacilli. Jednocześnie zmniejszyć ilość bakterii ze szczepów Clostridia, które posiadają właściwości chorobotwórcze, spowodowane wytwarzaniem silnych egzotoksyn oraz mogą wywoływać infekcje u osób z osłabioną odpornością. Zmiany flory bakteryjnej wywoływane przez spożywanie polifenoli z kakao są związane z obniżeniem poziomu trójglicerydów i poziomu białka C-reaktywnego (CRP) – markera stanu zapalnego [ 4 ]. Podobne efekty uzyskano przy spożywaniu polifenoli z czerwonego wina [ 5 ]. Dobrymi źródłami polifenoli jest: kakao, gorzka czekolada, czerwone wino, skórki winogron, zielona herbata i migdały.

Przypisy:

1. “Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease” Kanti Bhooshan Pandey i Syed Ibrahim Rizvi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835915/
2. “Benefits of polyphenols on gut microbiota and implications in human health.” Cardona F, Andrés-Lacueva C, Tulipani S, Tinahones FJ, Queipo-Ortuño MI.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23849454
3. “Metabolic fate of polyphenols in the human superorganism.” van Duynhoven J, Vaughan EE, Jacobs DM, Kemperman RA, van Velzen EJ, Gross G, Roger LC, Possemiers S, Smilde AK, Doré J, Westerhuis JA, Van de Wiele T.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20615997
4. “Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study.” Tzounis X, Rodriguez-Mateos A, Vulevic J, Gibson GR, Kwik-Uribe C, Spencer JP.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21068351
5. “Influence of red wine polyphenols and ethanol on the gut microbiota ecology and biochemical biomarkers.” Queipo-Ortuño MI, Boto-Ordóñez M, Murri M, Gomez-Zumaquero JM, Clemente-Postigo M, Estruch R, Cardona Diaz F, Andrés-Lacueva C, Tinahones FJ.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22552027

Polifenole dobrze wpływają na zdrowie i florę