Zdrowe i smaczne ciasto z dyni
Zdrowe i smaczne ciasto z dyni – składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej (400 g)
- 0,5 szklanki mąki z pestek dyni (można zamiast tego dodać tyle samo orkiszowej)
- 4 szklanki dyni startej na grubych oczkach (500 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/4 łyżeczki sody
- 250 g daktyli bez pestek
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, przyprawa do piernika, zmielone goździki
Przygotowanie:
Daktyle przekroić na pół i przełożyć do średniego garnuszka. Zalać wodą i podgrzewać na bardzo małym ogniu, do momenty gdy nie będą tworzyć jednolitej masy przypominającej dżem. W razie potrzeby dolać więcej wody. Najlepiej także mieszać je co jakiś czas za pomocą metalowej trzepaczki, dzięki czemu będą miały w miarę jednolitą konsystencję.
Mąki przesiać do miski, dodać sól, sodę, przyprawy i wymieszać. Dodać startą dynię, wlać olej, a następnie wyrobić ciasto (najlepiej rękami). Dodać daktyle i wszystko jeszcze raz dokładnie zagnieść, aż składniki dobrze się połączą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 1 godzinę.
Uwaga!
Ciasto bez cukru i zdrowe oraz dietetyczne. Kalorie pochodzące z daktyli, są zupełnie inaczej przyswajalne przez organizm, a posiadają moc właściwości prozdrowotnych. Podobnie cynamon i goździki dodają ciastu multum właściwości antyoksydacyjnych.