Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę

NOWA książka Katarzyny Jankowskiej

Mama Alergika Gotuje MAG Katarzyna Jankowska

Premiera 07 września 2017 r.

„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” to druga część serii poradników z przepisami na potrawy, które warto przygotować razem z dziećmi.

“Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” jest pełna pięknych zdjęć, kolorowych, ręcznie wykonanych ilustracji, zabawnych wierszy, ciekawostek i wiedzy na temat zdrowego odżywiania.

Wraz z tą książką powracają także MAGiczni bohaterowie: Konrad, MAG, Mila, Bianka i Tymek. Tym razem dołączają do nich nowi przyjaciele: Zosia i Max. Wspólnie pobudzą wyobraźnię dziecka i zachęcą do próbowania nowych produktów i potraw. Poprzez zabawę zapoznają je z podstawami prawidłowego odżywiania.

“Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” zawiera 86 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie warzyw i owoców dostępnych w Polsce w okresie jesienno-zimowym.

Żadne z dań nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu i zwykłego cukru. Wszystkie są wegańskie i bezglutenowe.

Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe, Śniadania, Obiady-kolacje, Desery, Dodatki. Nowością jest dział Zdrowa apteczka, który zawiera 10 prostych receptur na dania, dzięki którym w naturalny sposób zadbamy o zdrowie.

Każdy przepis został opatrzony adnotacją dietetyczną, stworzoną z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce.

W odpowiednim bilansowaniu diety pomocne będzie podsumowanie wartości odżywczych i kalorycznych każdego dania.

Przewodnik po mąkach bezglutenowych przedstawia 21 wartościowych mąk, które warto wykorzystać w kuchni.

Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera:
  • Obszerny materiał od dietetyka o odporności, probiotykach i prebiotykach,
  • Zbiór wiadomości na temat potasu oraz witamin: A,C i E,
  • Informacje o alergii na roztocze kurzu domowego,
  • Porady dla rodziców alergika w szkole,
  • Sezonowy kalendarz na jesień i zimę, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców.
W książce znajdują się także:
  • wiersze (21), z których dzieci dowiedzą się wiele ważnych informacji na temat warzyw, kasz, owoców oraz ich wartości odżywczych,
  • ciekawostki
  • porady
  • rebusy
  • ilustracja „znajdź 10 szczegółów”
  • samoprzylepne gwiazdki, które służą do oznaczenia ulubionych przepisów
  • strony „Mój przepis”, na których można zapisać własne pomysły kulinarne.

Z książki “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” mogą korzystać wszyscy, nie tylko alergicy. To odpowiednia pozycja dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania.

Katarzyna Jankowska znana także jako MAG jest autorką blogu https://mamaalergikagotuje.pl i książek „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”, „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi” Dania na wiosnę i lato.

Wyczarowała dotychczas ponad 1200 przepisów bez jajek, mleka, soi, kakao, selera, orzechów i miodu. W tym ponad 700 przepisów dodatkowo bez glutenu i cukru. Swoją kuchnię opiera głównie na ekologicznych i naturalnych produktach. Propaguje zdrowy styl życia i udowadnia, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo.

Patroni medialni: Fundacja Szkoła na widelcu, Food Forum, Dzieci są ważne, Targi NATURA FOOD i beECO, Biokurier

Patron merytoryczny: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Produkt dostępny w Sklepie MAG:

https://mamaalergikagotuje.pl/sklep/

Adres blogu: https://mamaalergikagotuje.pl/

FB www.facebook.com/MamaAlergikaGotuje/

Wydawca:

MAG Katarzyna Jankowska
Zgrupowania AK Żmija 1/47
01-875 Warszawa
NIP: 9131215616
REGON: 362334203
tel. +48 601 298 106

Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę